İnsultdan sonra düzgün qidalanma
20 Noyabr 2019 01:16 | 1150
İnsultun səbəbi beyin qan dövranı pozğunluğu, arteriyaların trombla tutulmasıdır. Bunun qarşısını almaq üçün və insultdan sonra xəstə bir çox qidalanma şərtlərinə, pəhrizə əməl etməlidir.
-Xəstə lif, fol turşusu ilə zəngin qidalar seçməlidir. Sutkada 500 qr – kələm növləri, portağal, çuğundur. sparja, brokkoli
-Kaliumla zəngin banan, qaysı qurusu, havalı, mərci. Təkrar insultun işini yaxşılaşdırır. Qarabaşaq, qəhvəyi düyü, buğda, arpa.
-Antioksidantlarla zəngin pomidor, nar, giləmeyvələr, qarağat, qara üzüm, badımcan
-Sarımsaq və cövhəri
-Ət yalnız yağsız pəhriz əti, toyuq, hind quşu
-Balıq və dəniz məhsulları
-Yeməkləri təmiz günəbaxan və zeytun yağında hazırlayın
-Bu xəstələrin su-duz balansı normada olmalıdır: su, kompot, mors, kisel qanın qatılığına qarşıdır
Nələr olmaz:
-Yumurta, xüsusən sarısı
-yağlı xama, süd
-Kolbasa, sosis, konserv, qızardılmış qidalar
-Yağlı qırmızı ət
-Marqarin, kərə yağı
-Kofe, energetik içkilər
-Duzu azaltmalı, şoraba, marinad olmaz
-Alkoqol, araq